Saturday, July 14, 2012

Kerja Part 1

Assalamualaikum..Bismillah..

Kembali bercahaya blog walau bertahun tak jejak. First of all, syukur alhamdulillah masih diberi peluang oleh Allah untuk terus bernafas di muka bumi.

Syukur alhamdulillah (mudah-mudahan sentiasa istiqamah untuk bersyukur atas kurniaan Allah). Dia beri kita ujian, sepatutnya kita bersyukur, kita tak putus asa, kita bangkit, Dia nak uji kesabaran kita, ini tidak, aku selalu mengeluh. Sebenarnya Dia nak bagi pelangi, kita je yang sombong, taknak terus berharap :(

Sementara tunggu keputusan UPU, kerja main-main dulu (mean kerja bukan dalam bidang). Pejam celik pejam celik, dah sebulan dua minggu aku jadi salesgirl. Err bukan keluar masuk keluar masuk office pakai baju smart2 tu..tapi kerja kedai pakaian baby je. Seronok. Dapat belajar macam mana nak layan customer, cara promote barang, lipat kain baju, okey mata dah rambang sebab banyak sangat baju comel-comel ><

Dapat tambah pahala insyaallah melayan customer dengan senyuman tak lekang dari bibir. Kalau sebelum ni aku susah sikit nak senyum dengan orang tak kenal sebab serik dengan peristiwa doludolu. Ingat senang ke nak layan customer? Especially bab tawar-menawar harga. Orang dah bagi special offer, kalau boleh nak lagi murah. Ada customer yang taknak berganjak dari kedai selagi tak dapat harga yang dia nak. Sabar jelah. Whatever it is, customer is number one, ibarat tetamu, dia datang bagi rezeki dekat tuan rumah. We give, we get :)

Belum masuk bab non-bumiputera rockers . Especially Cina. Detail gila check condition baju, lama tak lama, adalah 15-20 minit pusing-pusing cari baju, last-last tak beli. Sabar. Pun sama selalu je nak mintak harga yang tak masuk akal. Hello awak-awak kan kaya. Invest sikit untuk anak-anak pun nak berkira ? Okey lupa cina kot. Takkan dia nak tolong orang yang bukan kaum dia. Kan ?

Dekat sini baru aku kenal brand and pattern2 baju yang hot.  O&K, Baby Gap, Gucci, Guess, Polo dan anak beranak dia aku tak ingat, Cheroki, Butterfly dress, Sara & Kids and whatsoever. Banyak kot nama-nama lain. Majoriti adalah originally branded kids term. Lailai singgah la kedai mak jemah. Anda pasti tak menyesal. Dapatkan segera sementara stok masih ada. Tengah sale weh sekarang sebab nak habiskan stok. Raya nanti datang stok baru lagi. Lagi da bomb ! Silap-silap anak-anak adik anak buah kau segala jadi retis. Boleh je nak beli online, tapi baru start buat, fb admin tengah renovate. Harga? Boleh dirunding. Hati ke hati orang kata :)

Siapa penggemar tegar atau pengumpul tegar perfume? Jangan tak tahu, bos aku pun ada kedai perfume, maknanya aku jaga 2 kedai lah..tapi bukan aku sorang, ada adik ipar bos aku sekali. Perfume kat sini ada yang baru and reject maknaya kalau beli tak dapat kotak, botol calar-calar sikit, tapi keasliannya memang originality (ayat nak keling aje) Nak brand apa? Bvlgary, Gucci, Polo, Hugo Boss, Armani, Jlo, Pariz Hilton, Britney Spears, Ricci Ricci, Ferragamo, Blv, Eternity, Dolce & Gabbana..oi semput tau nak taip satu-satu. Tak beli siap korang aku sembelih. Aku tak habis khatam bau-bau ni semua. Dah sebulan lebih kot kerja haha, Kalau dah pandai boleh lah promote dekat customer, cuak ah bila customer asak-asak tanya bau mana yang sedap manis, memberangsangkan,..kalau aku suggest minyak wangi Al-Habib Jewel perisa buah je yang sedap. Murah dan elegan. Eh !














Bersambung........
 

No comments:

Post a Comment